Jämställdhet – konferens pÃ¥ Malmö Mässan

Söndag den 15.e juni var det konferens på Malmö Mässan som handlade om jämställdhet. 

Vår representant Toorpiki Agha deltog i konferensen och har läst följande text

…………………………………………

Hej allihopa!

 

Mitt namn är Toorpiki ursprungligen är jag från Afghanistan och jag flyttade hit för ca 15 år sedan som flykting tillsammans med min familj. En analfabet som varken kunde skriva eller läsa. Tack vare mina föräldrar och det svenska samhället har jag fått den möjligheten att utbilda mig, en möjlighet som jag aldrig hade kunnat få i Afghanistan som kvinna.

Här står jag framför er idag, och vågar att säga mina åsikter utan att behöva känna att jag blir skjuten i huvudet vilken sekund som helst! (vilken är tyvärr förekommande i vissa delar av Afghanistan)

För många år sedan kunde flickor gå i skolan, kvinnor arbetade precis som här i Sverige. Men på grund av alla dessa tuffa år i krig och katastrofer har man inte kunnat ha den möjligheten. Däremot måste jag nämna om situationen idag som har blivit mycket mycket bättre. Idag har vi kvinnor som sitter i riksdagen, som studerar på högre nivåer och ett stort antal flickor som går i skolan. Det kämpar än idag och står för sina rättigheter.

Idag läser jag mänskliga rättigheter på Malmö högskolan och brinner för människors rättigheter, framför allt kvinnors rättigheter. Anledning till att jag medverkar i afghanskt akademiskt kulturcentrum är att det är inte bara kvinnor i Afghanistan som behöver stöd utan även här i Sverige har vi en del kvinnor (mammor) som är långt ifrån sina rättigheter, alltså vet de inte deras rättigheter.

Afghanskt Akademiskt kulturcentrum bildades år 2001, utav några akademiker. Vars syfte var just på jämställdheten. Vi är en ganska stor grupp av afghaner i Skåne och med tanke på dom ville dessa akademiker kunna göra förändring i form av jämställdhet. Vi har kvinnor idag som sitter i styrelsen och medverkar, och jag är en av de. Dessa kvinnor skulle jag beskriva som väldigt aktiva, för det har alltid stöd från deras män och deras syn är oftast på de yngre generationer (alltså deras barn som är födda här).

På så sätt har vi i föreningen kommit en bit, MEN vi behöver arbeta på detta mycket mer än så.

Vi i styrelsen vill även passa på att tacka Studieförbundet vuxenskola för all hjälp och stöd har fått av dom. Idag har vår förening kurser och andra aktiviteter för bland annat våra kvinnor som vuxenskola står bakom.

 

Tack för er uppmärksamhet

Kommentarer inaktiverade.